Sundhed
Hvor meget må jeg veje?

Er du i tvivl om, hvor meget du må veje? Der er et hav af målemetoder og meninger derude, og det kan være svært at finde hoved og hale i det hele. For hvem skal man tro på, og hvordan måler man egentlig, om man er sund?

Lægen siger ét, modebranchen siger noget andet. Din omgangskreds siger måske noget helt tredje?
Her får du en gennemgang af nogle af de almindeligt brugte målemetoder, og lidt om det at sætte mål på sundhed. For kan man overhovedet det?

BMI – Body Mass Index

En af de mest gængse måder at tjekke sin vægt på i dag, er ved at tjekke sin BMI. Udregningen ser således ud:

Tallet du får ud, bør ifølge WHO (World Health Organization) ligge mellem 18,5 og 25, for at du er normalvægtig. Er tallet lavere, er du undervægtig. Er tallet højere, er du overvægtig.

Det er en nem og hurtig metode, men desværre er den meget upræcis. Den tager ikke højde for, om du har høj fedtprocent, eller du træner meget, og derfor har meget muskelmasse. Derfor er det ikke unormalt, at en der træner meget har et BMI, der svarer til at være overvægtig, selvom personen egentlig er sund.

Læs mere om BMI i artiklen ”Body Mass Index – Hjælperedskab eller vildleder”.

Fedtprocent og muskelmasse

I de fleste fitnesscentre kan du få målt vægt, fedtprocent, muskelmasse mm. på en speciel vægt. Der findes både en gulvvægt, og én hvor du holder i et håndtag. Den sender nogle impulser igennem kroppen, som måler vandindholdet, og derudfra estimerer den så kroppens sammensætning.

Hvor din fedtprocent bør ligge, afhænger af din alder. En kvinde mellem 20 og 39 år bør have en fedtprocent mellem 21% og 32,9%. Mænd i samme alder bør have en fedtprocent mellem 8% og 19,9%. Som man også kan se på tallene, bør kvinder have mere fedt på kroppen end mænd. Det er der en hel række biologiske årsager til, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Denne slags vægt giver et mere realistisk billede af, hvor ”sundt sammensat” din krop er. Dog er metoden stadig upræcis. Alt efter om du bruger håndvægten eller gulvvægten, måler maskinen kun enten overkroppen eller underkroppen, og udregner selv resten herfra. Du kan altså ikke være 100% sikker på de præcise tal, men vægten kan sagtens bruges som et godt pejlemærke, der kan guide dig i den rigtige retning.

Taljemål

Der tales meget om fedt og dets placering i dag, og det ser ud som om, at der er forskel på, hvor sund du er, alt efter hvor fedtet placerer sig på dig. Det er sundere at have fedt, der sidder på numsen og hofterne, fremfor fedt på maven. Det kan forklares med, at det fedt, der sidder omkring maveregionen er placeret inde mellem vores organer, og det er rigtig dårligt for os.

En hurtig måde at tjekke på, om man er inde eller udenfor risikogruppen, er ved at måle sit taljemål. Tallet bør være under 80 cm for kvinder, og under 94 cm for mænd.

Kan man overhovedet måle sundhed?

Ja, kan man det? I min optik er der flere måleredskaber derude, der kan give os en idé om, hvordan vores helbredsmæssige situation ser ud rent teknisk. De kan hjælpe med at give overblik, og kan med fordel bruges i forbindelse med målsætning, hvis man ønsker at bygge mere muskelmasse, tabe sig etc.

Dog tror jeg også på, at man skal passe på med at lade ens sundhed blive et tal. Sundhed defineres af mange ting. Ikke kun tallet på vægten, men i højere grad vores overordnede fysiske velvære, mental velvære, energiniveau, humør, medmennesker, jeg kunne blive ved...

I bund og grund behøver sundhed slet ikke at gøres så teknisk, som det ofte bliver. Det handler jo egentlig i bund og grund bare om at have det godt med sig selv. Husk det!

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.