Sundhed
Er det sundt eller usundt? - 5 mad-fælder, du falder i

Synes du også, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er sundt, og hvad der ikke er? Det er nemt at blive forført af fine farver, labels og løfter om lavere indhold af fedt eller sukker. Derfor er der ting, vi spiser i hverdagen, som vi måske opfatter som sunde, men som egentlig trænger til et ekstra tjek i krogene. Læs med her og undgå at gå i fælden.

Sushi - Danskernes nye livret

Sushi er efterhånden blevet manges yndlings-takeout, og det er da også et tiltrængt alternativ til pizzariaer, pølsevogne og andre fastfood-steder. Det er rigtigt, at fisken indeholder masser af gode fedtsyrer, og at der trods alt gemmer sig lidt grøntsager inde i midten af sushi-rullen.
Til gengæld består langt størstedelen altså af hvide ris, og de bidrager ikke ligefrem til, at måltidet bliver sundt. Stivelsesindholdet er stort, og der kommer hurtigt mange kalorier indenbords fra en forkert kilde af kulhydrater.

Protein-drikke, -barer og shakes

Proteinbarer, -pulver og –drikke forfølger os efterhånden overalt, og de gør alt for at lokke os i fælden med løfter om, at vi bliver både stærkere og slankere. Man bør dog tænke sig godt om, før man fylder på med disse ting, og der er nogle grundregler, du kan huske på.

  1. Protein i de førnævnte tre former er for personer, der træner hård styrketræning, og med en hurtig shake kan booste deres træning og fremme restitutionen.
  2. Det er ikke meningen, at du både skal drikke en stor protein-shake og derefter spise et stort måltid mad.
  3. Alle disse protein-produkter indeholder mange kalorier og mætter ikke altid lige godt.

Så det er altså et produkt, der kan bruges, hvis du er seriøs omkring din træning, og samtidig skruer ned for dit indtag af andet mad. Hvis du stadig spiser den samme mængde mad, vil det blive svært for dig at tabe dig.

Light-produkter

Jeg har nævnt light-produkter før, og jeg gør det igen. Selvom du spiser et light-produkt, skal du ikke tro, at den hellige grav er velforvaret. Der er måske nok mindre sukker eller mindre fedt i, men til gengæld får du en masse tilsætningsstoffer, smagsforstærkere og andre unaturlige ting.
Der tilføjes aspartam i mange light-produkter, som er sat i forbindelse med en hel række sygdomme. Desuden er det påvist i flere undersøgelser, at light-produkter mætter mindre og desuden spiser man mere. Gør det til hovedregel at foretrække den ægte vare frem for noget kunstigt!

Smoothies og juice

Smoothies og juice kan sagtens være en del af en sund livsstil, og jeg laver også regelmæssigt en smoothie til mig selv. Men pas på fælderne, for det kan hurtigt blive en kalorie-bombe.
- Putter du som regel mælk eller yoghurt i din smoothie? Byt det ud med en appelsin.
- Putter du honning i for sødmen? Brug en halv banan eller en håndfuld jordbær.

Jeg baserer altid mine smoothies og juice 100% på frugt og grønt, for i mine øjne er der slet ikke brug for alt muligt andet. Husk også på, at frugt indeholder meget frugtsukker. Du kan prøve at bruge nogle forskellige grøntsager i stedet for.

Saltede nødder

Nødder og kerner er rigtig sunde for os. De indeholder masser af sunde fedtstoffer og fibre – når de er ubearbejdede, vel at mærke. Der er stor forskel på, om du spiser 20 gram mandler, eller du spiser 20 gram ristede, saltede mandler. Som oftest bliver de stegt i dårlig olie og indeholder enorme mængder salt, og de gør altså ikke mange gode ting for dig.
Hvis du ikke er den store fan af nødder som de er, findes der masser af opskrifter på nettet, der fortæller, hvordan du kan tilberede dine nødder og kerner med masser af lækre krydderier. Meget sundere og super nemt!

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.