Sundhed
Spis ordentligt og bliv sundere

Spiser du ordentligt? Den måde vi spiser på kan have stor indflydelse på vores helbred og et eventuelt vægttab. Og her taler jeg ikke engang om selve maden.

Det handler om, at vi giver os tid til at nyde maden, hygger os og tygger maden ordentligt. Det er faktorer, som mange af os glemmer i en travl hverdag, eller simpelthen bare ikke er opmærksomme på.

Ikke desto mindre kan det gøre en stor forskel for os. I denne artikel får du indblik i, hvordan du kan ændre dine spisevaner til det bedre.

Tyg maden ordentligt

Når vi tygger maden, danner vi samtidig spyt. I spyttet findes nogle stoffer, som reagerer med de forskellige bygningsdele i maden. Denne proces foregår intet andet sted, derfor er det ekstremt vigtigt, at vi tygger maden ordentligt og får blandet det med spyttet.

Blandt andet ser det ud til, at man kan minimere risikoen for cancer, hvis man tygger igennem. Det sker af to grunde: Først og fremmest er spyt med til at nedbryde maden bedre, hvilket sikrer os en bedre optagelse af alle de vigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, der findes i maden. Desuden har det vist sig, at cancer minimerer den ødelæggelse, kræftfremkaldende stoffer i maden kan have.

En normal person tygger maden cirka 15 gange. En undersøgelse i Kina viser, at personer der tygger hver mundfuld 40 gange, i stedet for 15 gange, indtager næsten 12% færre kalorier. Så vil du gerne tabe dig, kan en nem justering være simpelthen at tygge maden mere.

Spis langsommere

Vi har alle sammen en veninde, der spiser i en halv time efter alle andre er færdige. Det kan være til irritation for nogle, men faktisk er det slet ikke så dårlig en ide at spise lidt langsommere.

Mange har sikkert fået besked på fra deres mødre, at de ikke skal hugge maden i sig, og det råd kan du roligt følge. Når vi spiser, frigives der et hormon, der hedder leptin. Dette hormon fortæller hjernen, at vi er mætte. Det man dog skal være opmærksom på er, at der går omkring 20 minutter før hormonet bliver frigivet og sender signal til hjernen, og dermed går der også en rum tid fra man begynder at spise, til man føler mætheden.

Spis ikke alene

Mange er ikke klar over det, men det kan være direkte sundhedsskadeligt at spise alene altid. Mennesker der spiser alene har tendens til at lave andre ting imens, f.eks. at se fjernsyn. Hvis vi ”multitasker” på den måde, er det nemt at glemme at lægge mærke til de signaler, kroppen sender os, når vi spiser. Derfor sker det nemt, at man spiser meget mere, end man reelt har brug for. Desuden har vi tendens til at spise mere af det usunde, når vi er alene.

En ting, som mange glemmer at tænke på, er også den mentale sundhed. Det at sætte sig ned med familie eller venner og spise sammen, er en god anledning til socialt samvær i en travl hverdag. Det er desuden et godt tidspunkt til at tale om, og bearbejde de ting, der sker i din hverdag.

Cheap trick: Mindre tallerkener

Et hurtigt tip, som efterhånden er ret udbredt i slankekure-kredse, er at spise sin mad af en mindre tallerken. På den måde kan man snyde hjernen til at tro, at man har spist mere, end man egentlig har. Nogen mener, at man spiser helt op imod 20-25 % mindre og derved sparer en masse ekstra kalorier.

Læs også om, hvordan du via restitution får en sund træning.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.