Sundhed
Sådan forbrænder du fedt

Fitnessbølgen har for alvor taget i danskerne, så de fleste ønsker ikke længere bare at tage sig i kilo, men i stedet at tabe fedtmasse.

De fleste har prøvet diverse slankekure, men problemet er ofte, at en slankekur fører til vægttab, som desværre ofte er baseret på tab af væske og/eller muskelmasse. Det slanke, men trænede look er som bekendt 'in' som aldrig før, så det er ikke ønskværdigt, hvis din slankekur fører til tab af de muskler, du lige har arbejdet på at bygge i træningscenteret.

Så hvordan skal du så spise og træne, hvis du gerne vil forbrænde fedt?

tabe sig centimeter mål

Den rette kost og træning til fedttab (findes ikke) 

Mange vil gerne tabe sig, men ender med at føle et nederlag, når de efter et hurtigt vægttab, tager det hele på igen. Måske opdagede de også, at de slet ikke blev særlig 'fitte' at se på, selvom de tabte sig.

Det skyldes typisk, at de har fulgt den nyeste slanketrend eller slankekur fuldstændig slavisk i en kort periode.

De glemmer at indstille deres almindelige livsstil til vægttab, og derfor tager de mange kilo på med en imponerende fart, når kuren er afsluttet.

Disse hurtige vægttab er oftest baseret på en kraftig nedgang i kalorieindtag, der giver et hurtigt vægttab, hvor kroppen primært smider væske, men desværre også muskelmasse. Det giver et tab af kilo, men ikke af fedt, så det ønskede (trænede) look udebliver.

Et fedttab er nemlig sværere at opnå og kræver en del mere viden og planlægning, end bare en slankekur.

Det er muligt at træne, så kroppen formes (relativt set) efter det look, der ønskes. Du kan altså sagtens se både fit og trænet ud, selvom du ikke har tabt en masse kilo på vægten. 1 kilo muskelmasse fylder som bekendt mere, end et kilo fedt. 

Det er bare ikke altid lige let at gennemskue, hvordan du træner bedst muligt for at nå det mål, du har sat dig for din fysik. Især fedttab er lidt af en 

Træning med høj eller lav intensitet?

Der findes næsten ligeså mange meninger om fedtforbrænding, som der findes personlige trænere. Det kan dermed være svært for en almindelig motionist at navigere i junglen af mere eller mindre kvalificerede råd, der florerer på nettet.

Flere trænere anbefaler høj intensitet konditionstræning af kort tids varighed, også kaldet HIIT (high intensity Interval Training), hvis du skal smide nogle kilo fedt.

Fordelene ved denne form for træning er, at du får pulsen meget højt op og yder maksimalt i kort tid, så du kan let finde tid til træningen i en travl hverdag. Du forbrænder også hurtig rigtig mange kalorier, hvilket mange ser som en fordel, når de træner.

Andre trænere foreslår, at du lægger mere valgt på LISS træning (low intensity sustained state), hvor du træner i længere tid ved lavere intensitet. Det kan eksempelvis være gåture i rask tempo op af bakke, hvor du ikke får pulsen ret meget op, men angiveligt holder du i højere grad på muskelmassen, end hvis du sveder derudaf.

Den bedste form for træning er som bekendt den, du rent faktisk får gjort. Så vil du gerne smide nogle kilo, er det mest effektive at prøve lidt forskellige former for træning og se, hvad der passer bedst til dig. 

Vil du være helt sikker på, at du primært forbrænder fedt (og ikke dyrebar muskelmasse) kan du altid spare sammen og kontakte en erfaren personlig træner, der kan hjælpe dig godt på vej mod dit mål.

Læs 5 gode råd til vægttab generelt lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.