Sundhed
Sund jul - En guide til at holde den slanke linje julen over

Vi kender det jo alle sammen. December kommer, og med julen kommer der oftest lige et par ekstra kilo på sidebenene. Juletiden er for mange blevet et fripas, hvor man må spise lige, hvad man har lyst til. Jeg synes personligt ikke, at der er noget ved at holde ”slanke-jul” – når det nu skal være, kan vi da ligeså godt gøre det ordentligt. Men det betyder ikke, at man ikke kan holde vægten alligevel. Man kan sagtens hygge sig med familien og vennerne, og samtidig få noget af alle de godter, man har ventet hele året på.

Prøv at følge nogle af disse simple råd. Små ting kan gøre en stor forskel.

Vær opmærksom på kulhydraterne. Spis ikke for mange af dem, og hold dig til de langsomme kulhydrater. Selvom kartofler har høj mætningsværdi for kalorierne, skal du nok blive mæt alligevel med den tunge julemad. Prøv at nøjes med en enkelt eller to kartofler. I mange familier spiser man chips til maden juleaften. Prøv så vidt som muligt at holde dig fra det, da de er meget kalorieholdige, er stegt i dårligt fedt og ikke mætter særlig godt.

Tag for dig af de gode, sunde ting. Til de fleste julefrokoster serveres der først fiskebord med sild, laks, rejesalat eller andet godt. Fisk er rigtig sundt for os. Rødkål indeholder ganske vist en del sukker, men det er en af de eneste traditionelle grøntsager, der hører julebordet til. Laver man selv rødkålen, kan man endda selv styre, hvor sød den skal være. Rødkål er sundt og mætter godt.

Slanketip til at komme over julen

Pas på drikkevarerne. Sammen med den gode julemad, ryger der oftest en del alkohol ned. Især øl, vin og snaps er danske favoritter til festlighederne. Drik ikke for mange genstande, og vil du gerne spare nogle kalorier, bør du gå efter vin frem for øl. Vælg en god kvalitet og nyd en mindre mængde, frem for at skylle noget billigt ned. Drik også vand frem for sodavand.

Bevæg dig! Bare fordi det er juleferie, betyder det ikke, at man ikke godt kan bevæge sig lidt. Man kan sagtens tage en tur i fitness i juleferien. Mange stedet arrangerer de specielle jule-træninger, man kan tage med til. Bare en simpel gåtur med familien hjælper også på regnskabet. Det er hyggeligt, og man får forbrændt nogle af de mange kalorier, der ryger ned.

Lad være med at overspise. Den største synder er ikke, hvad vi spiser, men derimod, hvor meget vi spiser. I julen har de fleste af os tendens til at spise meget mere, end vi reelt har brug for. Oftest er øjnene mere sultne end maven, og det kan være svært at holde sig tilbage. En god ide er at tage små portioner. Det er svært at lade være med at spise, hvis man allerede har øst op på tallerkenen, men du kan altid tage mere, hvis du stadig er sulten.

Man behøver altså ikke at opleve en ”skrabet” jul, blot fordi man gerne vil holde den slanke linje. Vær opmærksom på, hvad du spiser, og stop når du er mæt.

Glædelig jul til alle derude.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.