Sundhed
Sund sommerferie - Hvordan du undgår de typiske fælder

Ah, endelig sommerferie efter endnu et år. Det er enormt sundt for os at få slappet af indimellem, specielt hvis vi har en meget travl hverdag. Til dette er sommerferien perfekt, fordi vi har mulighed for virkelig at koble fra.

Uheldigvis er det også nemt at falde totalt i, når det kommer til sundhed og mad. Der ryger hurtigt flere kalorier ind, når vi hygger os, men selvom det er tid til at slappe af, betyder det ikke, at man behøver at slå hjernen fuldstændigt fra.

En af de store fælder er grill-mad, som I kan læse mere om i min artikel ”Sund og billig mad på grillen - Sådan gør du”.
I denne artikel vil jeg sætte fokus på nogle af de andre fælder, vi nemt falder i.

Isvafler, -pinde og –kager

Is hører bare sommeren til, og sådan er det! Men det er heller ingen hemmelighed, at is indeholder meget sukker, tilsætningsstoffer og fløde, hvis du går efter flødeisen. Sodavandsis eller sorbet indeholder under halvt så få kalorier og ofte mindre sukker, så et ”sundere valg” vil altid være at vælge flødeisen fra.

Du kan også prøve at lave dine egne is. På den måde bestemmer du selv indholdet af fløde og sukker (prøv at eksperimentere med kokossukker eller frugt som erstatning), og du undgår tilsætningsstoffer. Der er et hav af opskrifter at finde på internettet.

Salte madvarer

Når solen steger og vi sveder, udskiller vi en masse salt. Salt er dog med til at binde væske i kroppen, og udskiller vi det hele, dehydrerer vi nemmere. Derfor kan det være en god ide at spise lidt ekstra salt i varme omgivelser.

Men dermed ikke sagt, at det er off limits at fylde sig med chips og lignende madvarer, som altså også indeholder masser af dårligt fedt og kalorier. Saltede nødder og frø er en rigtig god snack, men kun hvis du selv laver dem. På den måde er du sikker på kvaliteten af olien, du bruger, og du bestemmer selv, hvor meget salt, du bruger.

Mangel på motion

Det er nemt at give sig hen til solsengen, og hvis man ikke lige skal nogle steder, er det nemt at skippe den daglige motion. Det er dog en af de største syndere til, hvorfor vi tager på i løbet af ferien. Hvis man er vant til at cykle frem og tilbage til studiet eller arbejdet, gør den pludselige inaktivitet en stor forskel. Du bør derfor huske stadig at få din daglige motion.

Løb en tur og nyd det gode vejr. Er du på ferie, kan en løbetur føre dig helt nye steder hen, som du ellers aldrig ville have opdaget.
Har du adgang til havet eller en swimmingpool, så brug vandet som træningsredskab. Svøm en god tur, eller lav styrkeøvelser ved bassinkanten.

Alkohol og cocktails

En anden af de helt store syndere er alkohol. Spørger du den almene dansker, findes der næppe noget bedre end en kold øl på terrassen, eller en lækker drink på sommerferien. Men de flydende kalorier bliver hurtigt mange, fordi vi ikke tænker over det i samme grad, som vi tænker på kalorier i mad.

Mange drikke der indeholder alkohol, har også en del kalorier i sig, bl.a. øl, piña colada, rom og cola. Rosévin og sød hvidvin indeholder en del sukker. Husk også at alkohol dehydrerer dig, hvilket kan være en farlig ”cocktail” i varme omgivelser.

Prøv i stedet en spritzer, som er tør hvidvin (eller rødvin) og danskvand blandet i forholdet ca. 50:50. Det er en lækker forfriskende drink, som kan hjælpe dit kalorie- og alkoholindtag lidt ned. Hvad gør du for at holde dig sund over sommeren? Smid en kommentar nedenfor.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.