At være ung
At vælge uddannelse er som at købe sko

Umiddelbart kan det virke lidt fjollet at sammenligne at vælge uddannelse med at købe sko. På den ene side har du et vigtigt, livsændrende studievalg. På den anden side har du et materialistisk dilemma om dit fodtøj. Men egentlig er de to ting måske ikke så forskellige endda?

For man føler sig fuldstændig lige så overvældet over at skulle vælge studie, som hvis man står inde i Deichmann med række efter række af fodtøj, der tårner op fra hver en hylde. Og hvert eneste par symboliserer de mange valg, du bliver nødt til at tage: For du skal ikke bare have sko, du skal de rigtige par sko.

Det er ikke helt ligesom i “de gode gamle dage”, hvor far var tømrer, og sønnike fulgte i hans fodspor. I dag er der udsalg på alle uddannelserne, og du kan vælge frit på alle hylderne. Det er en gave, men det er også en forbandelse: For når du kan vælge mellem alverdens uddannelser, hvordan skal du så nogensinde kunne finde ud af, hvilken der passer dig bedst?

Det kan virke som om, der er uoverskueligt meget at vælge imellem: Sneakers, stiletter, espadrillos, slip-ins, højhælede sko, flade sko - alt sammen med forskellige farver og materiale. At vælge studie er ikke meget bedre: Skoler, retninger, interessefelter, socialt miljø og transporttid er kun nogle af de informationer, du kan drukne i. 

Nogle har næsten et Askepot-eventyr, hvor de finder den sko (eller uddannelse), der bare passer dem helt perfekt. Andre må vandre fra den ene skoforretning til den anden, mens de stopper deres trætte fødder ned i den ene par efter det andet, i forsøget på at finde “the right one”.

Skab et overblik

Det bedste, du kan gøre, er at tage nogle af valgene fra. Hvis du skal bruge et par sportssko, er der ingen grund til at vandre over i støvle-afdelingen. På samme måde må du udelukke en masse studier, ved at fokusere på, hvor dine styrker og interesser ligger.

Vær fremme i skoene

Hvis du vil tage din beslutning om dit fremtidige studievalg på et godt grundlag, bliver du nødt til at kridte skoene og gøre en indsats for at lære mere om dine muligheder. 

F.eks. kan du besøge:

Sæt dig i andres sko

Ligesom de fleste ikke køber et par sko uden at prøve dem først, er det en god idé at “prøve” en uddannelse af.

Hvis du f.eks. kender nogen, der går på din mulige drømmeuddannelse (eller kender nogen, som kender nogen, som kender nogen…), kan du prøve at komme med dem ud på deres studie og f.eks. prøve en forelæsning.

Det giver meget at høre om et studie fra én, der selv læser studiet og ikke står i en bod til Åbent Hus. Så kan den studerende tale mere frit fra leveren, hvilket giver et mere nuanceret billede af uddannelsen. 

Dertil kommer, at for nogle unge er livet som influencer også en form for en rigtig god uddannelse - uanset, om du ønsker at sælge sko eller ej. Det kan du læse mere om her: Kan man uddanne sig til at blive influencer?

Pige med studiebøger og ingen skoDon’t panic

Selvom det er et svært valg at vælge studie, betyder det ikke, at du har forseglet din skæbne. For selvom du vælger hvilken retning, du vil gå i, er der stadig masser af mulighed for at forme din uddannelse med valgfag, kandidater, etc.

De fleste studier kommer uden byttemærke. Det betyder dog ikke, at du ikke kan skifte undervejs: Det er der rigtig mange, der gør - for det er nærmest umuligt at vide, hvordan en uddannelse egentlig er, før man sidder midt i den. Det kræver blot, at du er opmærksom og reagerer med det samme, hvis du mærker at skoen trykker.

Så tag dit valg ud fra nogle gode overvejelser og frygt ikke, hvis du ikke har ét par sko, der på bedste Disney-manér passer perfekt. 

Måske er der faktisk flere par sko, der passer dig - og så er det bare om at gå efter din mavefornemmelse.

(Eller slå plat og krone.)


Læs også: 'Drømmestudiet' er et farligt begreb

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.