At være ung
Derfor skal du læse nyheder

At se nyhederne rulle over skærmen i TV-avisen hver aften er noget, de fleste af os kan huske fra barndommen.

Rigtig mange danske familier har haft den faste tradition i hverdagen at samles om TV-avisen for at blive opdateret på de nyeste begivenheder i verden.

For de flestes vedkommende var det bare noget 'man gjorde', men der blev ikke stillet spørgsmålstegn ved aftentraditionen. Der er dog god grund til at holde fast i de daglige nyheder, også selvom du ikke gider se tv-avisen.

smartphones piger

Unge vælger nyheder på mobilen

Danske unge er ikke vokset op med faste tider til bestemte programmer, så en halv time hver aften foran skærmen er ikke hverdag for mange i dag.

I stedet hiver vi vores smartphone op af lommen og tjekker løbende, hvad der sker i både ind og udland.

De fleste nyheder kan i dag nærmest følges live via levende billeder eller sociale medier, hvilket giver et godt grundlag for en ungdom, der er velinformeret om aktuelle situationer.

Problematikken kan opstå, hvis unge udelukkende får dine nyheder via overskrifter og hurtige billeder, men derefter glemmer at læse videre for at få flere vinkler, dybere indsigt eller blot mere information om, hvad der sket.

Det giver en overfladisk nyhedsstrøm, hvor begivenhederne ikke får den kontekts, der kan være vigtig for at forstå, hvad de egentlig betyder.

Der er dog også mange fordele ved at have nyhederne lige ved hånden, hvilket de fleste danske unge har i dag.

Den tid mellem en begivenhed foregår, og til at omverden får det at vide, er betydeligt skåret ned. Fortolkningen foregår altså i stort set realtid, hvormed du selv kan være med til at danne dig et indtryk af, hvad der er sket.

Hvorfor er det smart at læse nyheder?

Udfordringen ved at have det hele lige ved hånden kan også være, at du glemmer at få det tjekket. Det er pludselig sjovere at tjekke diverse sociale medier med beskeder fra vennerne, end det er at åbne nyhedssiderne.

Mobilen bruges nemlig af mange som et socialt værktøj og som tidsfordriv, når der er ventetid i bussen, toget eller mellem aftaler.

Vi forbinder altså i højere grad mobilen med sociale netværk, sjove billeder og ren underholdning, hvilket kan gå ud over graden af nyheder, som vi får læst på ugentlig basis.

Det er smart at holde dig opdateret om verdensbegivenhederne, fordi der er rigtig mange forbindelser mellem, hvad der sker ude, og hvad der sker hjemme.

Bruger du bare 10-15 min hver dag på at følge med i de store overskrifter, har du et overblik over verden omkring dig. Derefter kan du lave en lille note (evt på din mobil) med hvilke artikler, du gerne vil nærlæse, når du har tid.

Det kan måske blive en søndagstradition, at du får læst ugens artikler, eller du kan gøre det til en vane, at du altid lige får læst lidt vedkommende artikler, når du har ventetid med offentlig transport.

Politik er ikke altid lige sindsoprivende, men de fleste af verdens lande har i dag så integrerede handelsaftaler, forsvarsaftaler og deslige, at det kan være ganske fornuftigt at vide, hvad der sker ude i verden, hvis du vil vide, hvordan din egen hverdag kan blive påvirket.

Derfor kan du ligeså godt udnytte, at du har mobilen (og dermed verdens nyheder) lige ved hånden.

Kan du holde på en hemmelighed? Læs mere HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.