At være ung
Forebyg stress

Danske unge er ambitiøse og vil gerne frem i verden. Vi læser vores studiebøger og kæmper for gode karakterer, men vi ser også vores venner og veninder jævnligt, og så husker vi naturligvis også at dyrke sport.

Vi vil nemlig gerne være sunde, kloge, motiverede og vellidte. Men kan man være det hele – hele tiden?

pige og mange studiebøger

Stress kan være farligt for helbredet

Mange unge oplever stresssymptomer, hvilket kan være farligt over en længere periode både fysisk og mentalt for helbredet.

Det kan være svært at navigere i de mange valgmuligheder, krav og forventninger fra omverden, men ikke mindst også fra én selv.

Der er intet i vejen med at være ambitiøs og vil du have succes, må du sandsynligvis også arbejde bagdelen ud af bukserne for det. Der er bare lige det, at ingen arbejder effektivt, når de føler sig stressede.

Kroppen har godt af stress i små mængder, forstået som nerver inden en eksamen eller svedige håndflader før en date. Det bliver farligt, når du jævnligt oplever hjertebanken, svimmelhed, søvnløshed, mister din hukommelse og får humørsvingninger.

Når du begynder at snerre af kæresten og ikke har overskud til vennerne, men heller ikke rigtig sover om natten, bør du måske stoppe op og mærke efter. Din krop skal fungere mange år endnu og det er ikke dit helbred værd, at gennemføre alle de opgaver, som du har i hovedet på én gang. 

Hvad kan du selv gøre?

En sund balance mellem at være ”på” og holde fri er vigtig, men ikke altid lige nem at få øje på, når man selv står med 10 bolde i luften og 20 deadlines.

Der er dog nogle huskeregler, du kan leve efter, hvis du mærker symptomer på stress komme snigende.

Det første du kan gøre er, at skabe en skarp opdeling mellem arbejde og fritid. Det kan du gøre fysisk ved at slukke din arbejdsmail og din studiemail, når du har fri. Det er dejlig nemt at kunne tjekke hele tiden, men det gør også, at du aldrig helt holder fri.

Sluk også gerne sociale medier et par timer inden du skal sove, for at få helt ro fra omverden.

Det næste er en smule sværere, da det kræver, at du arbejder med dig selv. Mærker du stresslignende symptomer, bør du nemlig arbejde med dine krav til dig selv. Intet er perfekt hele tiden og slet ikke, hvis du arbejder med 10 ting af gangen.

Du er mere effektiv både på studiet og på arbejdet, og du er en bedre kæreste og ven, hvis du har det godt selv. 

Bliv klogere på hvad stresssymptomer er for noget, og hvordan du selv holder øje med dem lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.