At være ung
Hjælp eller ej

Der er utrolig meget opmærksomhed på alt det, de unge de mangler, og alle de ting de behøver. Som regel er det nogle andre end de unge, der ved hvad de behøver, og ikke de unge selv.

Det er desværre alt for sjældent, at de unge selv bliver spurgt om hvad de mangler i deres liv, og hvad de mener, der skulle gøres, for at deres hverdag kunne blive nemmere.

Det er en generel stereotyp, at unge mennesker har brug for, at der skabes aktiviteter specifikt til dem. Det er ikke tilfældet. Langt de fleste unge har bare brug for, at der stilles nogle rammer til rådighed, og ikke at deres sociale aktiviteter bliver bestemt for dem.

Unge mennesker har brug for frihed til at leve deres liv, til at lære sig selv at kende. Hvis rammerne bliver stillet til rådighed for dem, vil de selv skabe aktiviteter, og det vil trække flere unge til, at det er unge der bestemmer, og tager initiativ til hvad der end skal ske.

Der er efterhånden flere og flere eksempler her i landet, på at unge selv tager ansvar for, at få sat disse rammer til rådighed. Et eksempel er i Silkeborg kommune, hvor de lokale unge har oprettet det de kalder for Kulturhuset.

Der er et par voksne inde over projektet, men det er de unge der bestemmer hvad der skal ske, og det fungerer virkelig godt.

De unge i Silkeborg har nu et sted, hvor de kan samles, enten bare for at hænge ud og snakke sammen, eller for at lave graffiti på dertil egnede vægge.

Der er en teatergruppe, som man kan melde sig ind i, hvis man har lyst, og unge musikere mødes jævnligt og jammer.

Desuden bliver der arrangeret forskellige aktiviteter, fx under kommunalvalget, hvor de havde fået Helle Thorning-Schmidt til at komme forbi.

Det viser at de unge virkelig brænder for, at dette skal være deres sted, og de får ting til at ske. Det er desværre ikke helt så almindeligt, som man kunne håbe, og der er heller ikke så meget opbakning fra kommunen i Silkeborg, som man kunne ønske sig.

Når man spørger politikerne rundt om i landet, om hvad man skal gøre, for at få de unge væk fra gaderne, så vil de fleste svarer en af to muligheder. Enten vil de sige, at der skal sættes ekstra lys og overvågning op, så man i hvert fald ikke har kriminelle på gaderne.

Eller også vil de sige, at man skal have voksne til at gå rundt blandt de unge og lave aktiviteter med dem. Begge disse muligheder er realiteter flere steder i landet, men de er begge to beregnet på at påvirke unge udefra.

Der synes at være alt for få, der vælger at svare, at de unge skal have mulighed for at bestemme selv, og dermed finde sig selv i de aktiviteter de selv kan lide at lave.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.