Flytte hjemmefra
Unge dropper forsikringer

Hver tredje unge har ingen indbo- og ansvarsforsikring. Er du klar over hvor meget du risikerer ved ikke at være forsikret?

en to treSelvom du er flyttet hjemmefra, så vil du typisk være dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du er 21 år gammel. Herefter er det dog din egen opgave at forsikre dig, og foruroligende nok så vælger mange danske unge at droppe forsikringerne.

Dette kan dog hurtigt blive en dyr fornøjelse, for hvis du ikke er forsikret når uheldet er ude, så står du helt alene med udgifterne.  

Mange unge tror, at de kan få store erstatningsbeløb fra det offentlige hvis de, f.eks. kommer til skade, men sandheden er at dem, der får udbetalt store forsikringssummer, er dækket privat. Har du indbrud i din lejlighed, men ingen indboforsikring? Så har du ikke ret til erstatning. Er du skyld i at andre kommer til skade? Det kan blive rigtig dyrt, hvis du ikke har en ansvarsforsikring. 

I denne artikel vil du blive præsenteret for de forskellige typer forsikringer, som du bør tegne alt efter din situation. Dækningen varierer naturligvis lidt alt efter hvilket forsikringsselskab, du vælger at benytte:   

1. Indboforsikring

Alle bør have en. En indboforsikring dækker det indbo, du har i dit hjem, såfremt du skulle blive udsat for tyveri, brand, skader, hærværk, diverse uheld m.fl. Denne type forsikring dækker per husstand, altså også din samlever og eventuelle børn under 21. Den vil typisk kun gælde det indbo, som permanent befinder sig i dit hjem, f.eks. kan du risikere, at din cykel ikke er dækket, hvis den står et andet sted end i dit hjem.

Som med alle forsikringer så afhænger dækningen af din police. Læs den godt og grundigt inden at du underskriver. Derudover så er det dit ansvar at oplyse forsikringsselskabet om den rette forsikringssum, altså værdien af dit samlede indbo. Hvis summen du oplyser er for lille, så risikerer du, at du kun får en delvis erstatning i tilfælde af en skade.

Selvrisiko er et begreb, du vil blive bekendt med, og dette er det beløb, som du selv vil komme til at betale i tilfælde af skade. Du har selv mulighed for at bestemme størrelsen af din selvrisiko, men dette påvirker naturligvis prisen på forsikringen. Jo større din selvrisiko, des billigere bliver din forsikring. Prisen på din forsikring vil typisk også påvirkes af hvor og hvordan du bor, ift. risiko for henholdsvis tyveri og brand.

2. Ansvarsforsikring

Denne forsikring vil typisk være en del af din indboforsikring, og den er super vigtig! Denne forsikring dækker hvis du, eller en anden i din husstand, er skyld i skade på andres ting eller på andre personer. Ofte dækker en ansvarsforsikring også lånte og lejede indbogenstande inden for de første 30 dage af låne- eller lejeperioden. Sørg for at have en ansvarsforsikring!

3. Ulykkesforsikring

En ulykkesforsikring sikrer dig erstatning, såfremt du skulle komme til skade, og din police afgør præcist hvilke skader og hvilken méngrad, du skal have for at blive dækket. De fleste forsikringsselskaber tilbyder to typer ulykkesforsikringer, både en med traditionel dækning og en med udvidet dækning. Herudover kan du vælge, om du vil dækkes på fuld tid, eller om din forsikring kun skal gælde i fritiden.

Har du sørget for at forsikre dig ordentligt? De tre ovenfornævnte forsikringer bør alle have for bedst dækning i tilfælde af skade, men derudover så findes der også forsikringer, såfremt du er bilejer, hvis du har hund, hvis du skal ud at rejse, eller hvis du bare gerne vil forsikre din cykel ekstra godt. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.