Hygge
Selfies - Do's and don'ts

selfies Do's and don'ts

Hvad er en selfie?

"Selfie"-bølgen har ramt Danmark. Der bliver taget selfies overalt -  til koncerter, på busstationen og sammen med venner eller vildt fremmede. Selfies er blevet så stor en trend, at det er blevet kåret som årets ord af de engelsk Oxford-ordbøger. Hvis du skulle være en af de få, der ikke ved, hvad en "selfie" er, kan du her se definitionen fra Oxford-ordbøgerne:

"Et billede, man tager af sig selv, ofte taget med en smartphone eller webkamera og lagt op på et social medie."

Selfies bringer dog også mange akavede øjeblikke med sig, da ikke alle formår at gøre det ordentligt. Derfor har vi her udstukket nogle retningslinjer for, hvordan vi mener, at en vaskeægte selfie bør tages:

En ordentlig baggrund

Sørg for, at din baggrund ikke er fyldt med gammelt, beskidt undertøj eller andet pinligt. Du tager selv billedet og vælger selv, om du vil lægge det op på Facebook eller sende det via Snapchat - så vær nu omhyggelig med, at du ikke har overset noget pinligt!

Den rette vinkel

En helt klassisk selfie-fail er, at man som pige er lidt for vild efter at vise brysterne frem til offentligheden og derfor vælger at tage selfien oppe fra og ned med hertil frit udsyn til godterne. Hertil har jeg kun én ting at sige: STOP DET! Du har selv taget billedet - det ved alle og enhver - og derfor lugter det også langt væk af selviscenesættelse af værste skuffe.

Drop dit duck face

Drop trutmunden aka "duck face", når du tager selfies. Det ser opstillet og unaturligt ud.

Pas på, når du tager selfies i offentligheden

Selfies i offentligheden kan hurtigt blive en noget akavet affære, hvis ikke man er vild med, at forbipasserende griner af en. Kombinationen af trutmund og en smartphone, der holdes op i luften for at få den helt rigtige vinkel til at indfange kavalergangen bedst muligt, ser nemlig (om muligt) endnu sjovere ud i virkeligheden, end det kommer til at se ud på selve selfien.

Undgå selfies på badeværelset

Selfies på badeværelset er et no go! Lyset er dårligt, og man skal holde tungen lige i munden for ikke at få toilettet med på billedet.

Beslut dig - humoristisk eller seriøs selfie

Beslut dig for, om du vil tage en seriøs eller humoristisk selfie. En mellemting bliver ofte en akavet cocktail.

Sådan bør du tage en selfie

Hvis du følger retningslinjerne ovenfor, er du godt klædt på til at undgå de værste selfie-fails. Her er, hvad du skal gøre for at tage en god selfie, der ikke bliver akavet:

  • Find en ordentlig baggrund. En kridhvid væg eller flot natur fungerer ganske fint.
  • Tag selfien forfra og IKKE oppefra. Kameraet kan eventuelt vinkles, så motivet (dig selv) bliver skråt.
  • Vær generelt sikker på, at du kan stå inde for de selfies, du tager. Undgå helst at tage alt for mange selfies på din bytur og uploade dem til Facebook, Instagram eller lignende med det samme. Det er en god idé at tjekke dem dagen efter, så du er sikker på, at de ikke er alt for akavede.

The Chainsmokers

Har du set og hørt selfie hittet?

 #selfie

Ohøj caps er flittigt brugt på selfies

Selfie af Morten Münster og Ohøj caps

En fyr, der allerede har fået stor succes med sine selfies og sketches, er Morten Münster fra Morten's Blog - men selv han kan selvfølgelig være uheldig, hvilket billedet til højre er et slående bevis på. Morten har fået over 100.000 likes på Facebook - så en dårlig selfie kan i hans situation være mere end fatal, da flere tusinde mennesker kommer til at se den.

For dit vedkommende vil en dårlig selfie med stor sandsynlighed være knap så fatal, men vær alligevel varsom. Hvis den falder i de forkertes hænder, risikerer du at havne på 9GAG eller lignende sites. Held og lykke med dine fremtidige selfies!

Vi har skrevet en artikel, hvor du kan læse mere om Morten Münster og hans Ohøj caps, hvis du skulle have lyst til dette.

#museumofselfies

Olivia Muus tog med en veninde på Danmarks Nationalmuseum. Her fik du en sjov idé. Mange af de storslåede malerier var portrætter - godt nok fra en helt anden tidsalder, men med nutidens megatrend om selfies, så var idéen nærliggende. Hvorfor ikke lade de smukke malerier blive til selfies?

Det foregår ganske enkelt ved, at du holder din hånd og en mobiltelefon op foran billedet. En ven tager så et foto med sin egen mobiltelefon. På den måde kommer det til at se ud som om, at Kong Christian IV eller Mona Lisa tager et selfie. 

Tjek #museumofselfies på Twitter for at se de mange gode og sjove museumselfies. Olivia Muus har også sin egen Tumblr blog, hvor du kan se flere museumselfies.

Så nu behøver det ikke længere at være så kedeligt at gå museum. Nu kan du selv være med til at gøre udstillingen mere levende. 

Eksempelvis vil det alt andet lige være i billedkunstneren Michael Kviums ånd, at du tager museumselfies, når du ser hans mange fjols portrætter, da Michael Kvium gerne portrætterer kroppens forgængelighed, deformitet og dumhed.

Museet Aros i Aarhus har derfor også i efteråret 2014 lavet en stor 'Fools' udstilling med Michael Kvium, hvor de besøgende skal tage grimme selfies af sig selv, for blandt andet at opbygge selvironi, og få en mere pragmatisk tilgang til selfie-kulturens selviscenesættelse. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.