Flytte hjemmefra
Nu når vi er unge

Du skal ikke bekymre dig om lån til din bolig. Du har ikke børn at forsørge. Det eneste samfundsøkonomi du skal bekymre dig om er, hvor du skal sætte dit kryds ved næste valg. Dit største finansielle problem er sikkert, at du ikke har råd til at tage i byen næste weekend, fordi der også skal være til huslejen og studiebøgerne. Og hvad gør du lige til sommer? Roskilde Festival ødelægger jo ikke sig selv!

Nogen siger, at vi bliver voksne, når vi bliver konfirmeret. Andre siger, at det er, når vi bliver 18 og får stemmeret og kan tage et almindeligt B-kørekort. Men jeg synes, at det er, når man flytter hjemmefra.

Det er en hård omvæltning at flyve fra reden og vinke farvel til mors kødgryder og økonomisk sikkerhed. Man bliver ramt af en flodbølge af husleje, regninger, indkøb, transport, regninger, bøger og andre udgifter… Og regninger. Man er blevet advaret imod det i lang tid.

Man er blevet forberedt på det. Men det er svært at træde ud af barndommens tryghed og ind i den farlige jungle, som voksenlivet viser sig at være. Det er som om at man selv skal til at købe alt det kedelige som mad.

Man bliver placeret foran et spejl, hvor man kan kigge ind i øjnene på sit barnlige jeg. Personen, som ser tilbage på dig, spørger dig hvorfor du ikke kan bruge SU’en på et par nye sko eller en tur i byen. Og hvorfor skal du til at være så ansvarlig? Det er her, vi skal gøre op med vores indre barn og sige: Nu er det nok! Nej, du har ikke brug for de bukser. Du skal ikke have mere kage. Sluk lyset efter dig…
Ja, det lyder minsandten som om, at vi er blevet vores egen mor. Vi er overladt til os selv, venner.

”Dengang jeg var ung, havde vi ikke computere og vi boede på 12 km2 sammen med rotterne.”
I en verden med så uendelig mange muligheder, som vi har idag, er det svært at vise sit værd og finde sin plads i tilværelsen.
Men vi giver ikke op. Vi skal nok få betalt de regninger, vi skal nok få det fritidsjob, så vi har råd til de små fornøjelser og vi finder vores plads i livet.

Når alt kommer til alt, så går det jo nok alt sammen. Vi ender ikke med at bo i en papkasse på gaden. Vi er Danmarks lyse fremtid. Vi skal bare tro på det. Vi tager ikke skade af en udfordring. Måske skal vi prøve at nyde livets eventyr og ikke frygte at en liter mælk tipper den økonomiske vægtskål.
 Challenge accepted! 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.