At være ung
Hvem er jeg?

Det spørgsmål har alle unge vel stillet sig selv på et eller andet tidspunkt. Hvem er jeg? Hvor hører jeg til? Hvad er meningen med mig? Vi unge har i dag muligheden for at være lige den vi vil være, og selvom det lyder nok så privilegeret, så er det ikke problemløst. I ældre tid blev man jo født og opdraget til at passe ind i en bestemt rolle, og der var ikke de vilde ting, du selv skulle tage stilling til. Du skulle gøre karriere i det samme erhverv som dine forældre, og du skulle have de samme normer og værdier, som de havde. Meget har ændret sig siden dengang. Det hele ville man næsten sige.

Vi bliver selvfølgelig stadig påvirket af vores forældre, men i høj grad også af vores omgivelser. Vi har jo ikke kun vores forældre at se op til i dag, vi er privilegerede nok til at kunne kigge udad i verden og finde præcis den rollemodel, som appellerer mest til os. Når vi så har valgt et forbillede, har vi alle muligheder for at kunne følge dem. Vi kan i mange tilfælde læse på nettet hvor de køber deres tøj, hvad de laver i deres fritid og hvem de omgås.

Mange unge i dag definerer deres identitet gennem en rollemodel. De finder sammen med flok, som har samme forbillede, og identificerer på den måde deres ”Jeg” gennem dette fællesskab. Som eksempel kan man bare se på en kendt, og mere eller mindre vellidt, sanger som Justin Bieber. Mange unge, og børn sågar, beundrer ham så ubegribeligt meget, og definerer dem selv gennem denne besættelse. Hvad er jeg? Jeg er Justin Bieber fan. Pludselig er man noget, og det giver en indre ro.

Men denne jagt på en identitet er langt fra en dans på roser for alle. Nogle har måske nemt ved at finde deres plads i samfundet, de ved hvad de vil og hvordan de skal opnå det. Andre går i lang tid og leder i desperation efter et sted, hvor de passer ind, men uden held. De er ofte disse typer personer, som ender i bandekriminalitet, rockermiljøet eller andet skidt. Der kan for eksempel også opstå et fællesskab i at tage stoffer sammen. Men er denne identitet virkelig så vigtig at få sat ord på? Er man ikke bare den man er?

Dagens Danmark sætter så meget fokus på identiteten, at den for nogen kommer til at fremstå uopnåelig, men alligevel livsvigtig. Min personlige mening er, at man nu engang er den man er, og som ens liv skrider frem, vil man opdage, at ens identitet kommer helt ad sig selv. Det er ikke noget der kan fremtvinges eller købes. Så hvem er jeg? Jamen jeg er mig? 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.