At være ung
Taboo or not taboo

Hvad er grunden til, at psykiske lidelser er et tabu; specielt hos unge? Hvorfor bliver det set ned på eller ignoreret af majoriteten?


Ung og ukrænkelig
Når en teenager bliver ramt af en depression, er det meget sjældent, at han/hun snakker om det. Det bliver gerne holdt hemmeligt så længe som muligt, for undertrykkelsen af sig selv føles nemmere at håndtere, end undertrykkelsen fra ens medmennesker og deres tabuisering af ens person.


Kvadratroden af abstrakt er lig tabu
Men hvorfor må man ikke udtrykke sig og fortælle, hvis man lider af en depression? Hvorfor er det anderledes, end når ham eller hende fra parallelklassen har brækket armen, og alle skal skrive på gipsen og nærmest synes, at det er sejt?

Fordi psykiske lidelser ikke er visible. Man kan ikke se på en person, om han/hun lider af angst eller depression eller det helt tredje. Der er sjældent fysiske tegn på en psykisk lidelse, og vi mennesker forstår ikke, hvad der ikke kan ses; og frygter, hvad vi ikke forstår. Det vækker vores dyriske instinkter, og vi holder os hellere end gerne væk og snakker da slet ikke om det. ”Dét” kunne jo være farligt!


Et voksende tabu
Det er uhåndgribeligt og svært – ja, næsten umuligt – at sætte sig ind i et andet menneskes følelser, medmindre man selv har mærket det mentale nederlag, og derfor bliver det ofte nedgjort af unge mennesker, da rigtig mange simpelthen ikke har den livserfaring eller har oplevet en mere eller mindre depression i den alder – heldigvis.  

Men denne underkastelse til undertrykkelsen resulterer blot i et voksende antal af psykiske lidelser hos de unge mennesker. Hvis man ikke kan få afløb fra sine tanker og følelser og få sat ord på situationen, vokser de mentale skavanker og bliver til en direkte lidelse.


Tal om tabu
Det er så vigtigt at tale om sine negative følelser – for pokker, råb da højt omkring dem! – for at de kan blive forbygget og formindsket. Hvad enten det er din kære mor eller din søde tante, som du alligevel ikke ser så tit, så hæld alle dine følelser ud på et papir og send det afsted eller gør det mere direkte; sæt dig ned med personen og snak lige så stille om det. Få stablet noget hjælp på benene i samarbejde med din familie, så du kan komme videre og nyde din ungdom i fulde drag.
Hvil ikke i dit sorte hul, uanset hvor trygt det kan forekomme. Denne illusion trækker dig kun længere ned. Du kan hvile i sofaen i armene på din far eller mor, mens I ser ”Hvem vil være millionær?”.

Tal om tabuet og nedlæg det. Det må du gerne. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.