At være ung
Plastikkirurgi

”Hvis dit loft var ved at falde ned i din stue, ville du så ikke få det repareret?”

Citatet stammer fra den 81-årige model Carmen Dell’Orefice, da hun i dokumentaren ”Supermodels Then and Now” bliver bedt om at beskrive sit forhold til plastikkirurgi. Brystforstørrelser og botox-behandlinger er dog ikke længere forbeholdt Hollywood-eliten.  Det kan lige så vel være Pamela Anderson som en 24-årig jurastuderende fra Aarhus der lægger sig under kniven, og glædeligt hoster op med tusindvis af kroner, for at blive lidt mere tilfreds sit eget spejlbillede. Ifølge en artikel på Jyllandsposten overvejer hver sjette dansker at få foretaget et kosmetisk indgreb, og dette gælder også de unge*. En tredjedel af den 13-16-årige befolkning, er ikke afvisende overfor at få foretaget et plastikkirurgisk indgreb, og det er i dagens Danmark blevet langt billigere og nemmere, end det har været de seneste årtier. Man kunne måske endda være tilbøjelig til at sige, at vi træder ind i plastikkirurgiens æra.

De unge jagter i høj grad idealet om den perfekte krop, som det fremstilles i tv-programmer, modeblade og pornofilm. Vores generation har enorm fokus på vores egne fejl og mangler, og de fleste går i en eller anden grad op i at forbedre deres eget udseende, hvad enten det foregår i det lokale fitnesscenter eller på en plastikkirurgisk klinik.

Med personer som brystbomben Linse Kessler, der nærmest kan betragtes som et plastikkirurgisk ikon, er skønhedsoperationer og plastikkirurgi vel efterhånden et mindre tabubelagt emne end for eksempel homo-ægteskaber. I vores naboland Tyskland gennemføres der årligt cirka 100.000 skønhedsoperationer på unge under 20 år, og selvom det af mange betragtes som en alarmklokke, oplever man blandt andet hos Akademiklikken, hvor cirka 15 procent af patienterne er mellem 18 og 25 år, at de unge i langt højere grad ser det som en ganske naturlig ting, at få foretaget ændringer på sin krop, hvis man ikke er tilfreds med den.

Et af deres argumenter lyder, at hvis en brystforstørrelse eller en fedtsugning af lårene er dét der skal til, for at råde bod på en dårlig selvtillid, så er det klart at foretrække, frem for en naturlig krop, som man føler sig utilpas i. Det er dog ikke alle, som hylder tendens, og et vældig bemærkelsesværdigt eksempel på dette, er gruppen British Anti-Cosmetic Surgery League. Frontfigurerne er de tre Hollywood-stjerner Kate Winslet, Emma Thompson og Rachel Weisz, og sidstnævnte har blandt andet ytret at folk som ser perfekte ud, ikke er særligt sexede.

Der er altså både tilhængere og modstandere af det plastikkirurgiske fænomen, og det er formegentligt et emne der endnu i mange år vil blive diskuteret, både privat og i offentligheden. I sidste ende er plastikkirurgiske operationer dog lige så privat en sag som den enkelte ønsker at de skal være, og i høj grad et spørgsmål om personlig præference, lige som tatoveringer, piercinger og andre mode-trends. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.